Juhannus on keskikesän juhla. Sitä vietetään kesäkuun 19. ja 25. päivän välisenä perjantaina ja lauantaina. Juhannuksesta voi nauttia yksin tai yhdessä.
Perinteiseen juhannukseen mantereella kuuluu juhannuskokko. Kokko rakennetaan perheen, suvun, ystävien, yhteisöjen tai seurueen kanssa yhdessä. Juhannuskokko poltetaan vesistöjen rannoilla tai aukeilla pakoilla. Juhannuskokon juuret ovat Itä-Suomessa ja se yleistyi muualla Suomeen 1800-luvulla. Juhannuskokkoja on poltettu ennen muinoin pahojen henkien karkottamiseksi, mutta nykyään kokko tuo juhannukseen tunnelmaa.
Tyypillisesti Suomessa juhannusta vietetään mökillä perheen tai ystävien kanssa, saunotaan, uidaan ja poltetaan juhannuskokkoa. Toiset taas rakastavat juhannuksen viettoa kaupungissa, jolloin kaupunki näyttäytyy rauhallisempana ja ihmisvilinää on vähemmän.
Juhannus kaupungissa
Kun ihmiset lähtevät mökille, kaupungit hiljenevät. Kaupunkijuhannuksesta voi nauttia monin tavoin, esimerkiksi Linnanmäelle ja Särkäniemeen pääsee huvittelemaan ilman pitkiä jonoja.
Voit kävellä kaupungilla ja nähdä kaupungin kadut uusin silmin ilman ihmispaljoutta. Kaupungeissa on paljon nähtävää, usein oman kaupungin nähtävyydet ovat jääneet katsomatta koska ne ovat liian lähellä.
Monissa kaupungeissa pääsee ihailemaan kaupungin järjestämää juhannuskokkoa.
Nauti kaupunkijuhannuksesta stressittä. Käy syömässä ravintolassa tai tee kotona maistuvat juhannusherkut.
Kasaa piknikkori ja ota viltti mukaan, suuntaa kaupungin puitoihin tai järvenrannalle piknikille. Ota pullo kuohuvaa ja upeat piknik eväät mukaan. Nauti rauhasta ja kiireettömyydestä
Ota piknikille mukaan pelikortit tai jokin lautapeli tai pelatkaa yhdessä pihanpelejä: mölkky tai petanque
Ota kaiutin mukaan ja tunnelmoi kesämusiikkia kuunnellen, tanssi rannalla tai puistossa omat juhannustanssit
Tee parvekkeelle juhannushuone, jonka sisustat viihtyisäksi kesäkeitaaksi, vaikka pienoissuihkulähteellä ja kauniilla parvekekalusteilla
Lähde juhannusajelulle ja käy katsomassa paikkoja missä et ole ennen käynyt, ihaile Suomen kaunista luontoa. Tutustu Suomen matkailutarjontaan
Juhannus Ahvenanmaalla
Oletko koskaan ollut juhannuksena saaristossa Ahvenanmaalla? Ahvenanmaalla juhannus on tärkeimpiä juhlia. Monesta kylästä löytyy juhannussalko, joka koristellaan hienoksi kylän perinteisiin sopivalla tavalla. Toiset salot koristellaan värikkäiksi ja toisaalla juhannussalon koristeluun käytetään vain vihreitä katajaköynnöksiä tai lehväseppeleitä.
Juhannussalon erilaiset yksityiskohdat viestivät säätä, merenkulkua, kalastusta, maanviljelyä. Salko pyritään tietysti tekemään hienommaksi kuin naapurikylässä. Kyläläiset valmistelevat talkootyönä jo hyvissä ajoin kruunuja salkoon, lehvät sidotaan juuri ennen juhannusta. Salossa korkeimmalle kiinnitetään miekkaileva puu-ukko, joka symboli ahkeruutta ja uutteruutta. Puu-ukon alla on Ahvenanmaan lippu tai viiri.
Juhannussalon ympärille kokoontuvat kaikki halukkaat ja kaikki ovat tervetulleita. Juhannussalon ympärillä tanssitaan ja lauletaan. Ihana yhteisöllinen tapahtuma.
Ahvenanmaalla myös koti koristeellaan lehvillä ja kauniilla kukilla juhannuksena. Ystävien ja perheen kanssa grillataan lihaa, syödään silliä ja uusia perunoita. Ruokajuomana voidaan juoda olutta ja lisäksi huurteinen snapsi. Syömisen ja juhannussalon pystyttämisen jälkeen suunnataan ystävien ja kyläläisten kanssa juhannustansseihin. Joissakin kylissä järjestetään perinteisiä juhannustansseja, joissa tanssitaan pitkälle juhannusyöhön.
Juhannustaikoja
Juhannukseen kuuluu perinteisesti myös juhannustaiat. Yötön yö on paras hetki tehdä lemmentaikoja ja loitsuja. Vanha kansa on ennustanut puolisoa ja rakkautta perinteisin menetelmin
- Katso kaivoon, näet tulevan puolisosi
- Katso mihin suuntaan juhannuskokon savu kääntyy, siellä suunnalla oleva henkilö menee naimisiin
- Jos löydät neliapilan, sulhas- tai morsiusonni on puolellasi
- Kerää juhannusyönä seitsemän eri kukkaa tai yrttiä seitsemältä eri niityltä. Laita ne tyynyn alle, näet unessa tulevan morsiamen tai sulhasen.
- Kuuntele monta kertaa käki kukkuu juhannusyönä, niin kauan menee puolison löytämiseen
- Kieriskele alasti kasteisessa viljapellossa, puoliso ilmaantuu elämääsi kuluvana vuonna
- Aseta kaksi peiliä vastakkain ja katso toiseen peiliin, näet toisesta peilistä puolisosi.
- Pese kasvot joen rannassa juhannusyönä, näet vastarannalla tulevan puolisosi
- Laita sitomaton vihta juhannusyöksi tyynyn alle ja näet unessa tulevan puolisosi sitovan sen
- Pue vasemman jalan sukka väärinpäin juhannusyöksi, tuleva puolisosi näyttäytyy unessa
- Tee kukka seppele ja tiputa se puroon, jos virta vie seppeleen pois, pääset naimisin mikäli seppele tarttuu jonnekin kiinni, voi naimisiin meno vielä kestää