Siivouspäivä

Silloin kun on tylsää voi siivota tai silloin kun paljon asioita tehtävänä eivätkä ne oikein kiinnosta, silloinkin voi siivota. Siististä kodista tulee hyvä fiilis.

Koko kodin siivoaminen on kova urakka kerralla, ei kannata edes suunnitella sellaista, koska silloin motivaatio ei välttämättä riitä edes aloittamaan siivousta.

Siivoamisesta voi tehdä kivaa. Siitä ovat hyvänä esimerkkinä somettaja Bonia siivous ja Auri Kananen, jotka ovat tehneet siivoamisesta hauskaa ja auttavat samalla muita. Oikeilla aineilla ja kunnon välineillä siivous sujuu kuin tanssi. Siivouksen jälkeen näet suuren muutoksen ja kättesi jäljet.

Motivaatiota siivoukseen

Joskus siivoukseen on vaikea motivoitua. Mieluummin tekisi jotakin muuta. Motivaatio voi löytyä herkästi useallakin tavalla. Päätä kutsua ystäviä kylään, jolloin sinun on helpompi motivoitua siivoukseen.

Voit myös päättää että siivoat yhden paikan tänään ja toisen huomenna. Tai kokeile laittaa munakello päälle ja kokeile siivousvarttia. Saat siivota vain sen aikaa kunnes kello pirisee.

Huolehdi että sinulla on kunnolliset siivousvälineet ja aineet, jolloin siivoaminen sujuu helpommin ja siivousvälineisiin on helpompi tarttua


Kokeile siivousvarttia

Laita munakello soimaan 15 min päästä. Siivoa 15 minuutin ajan niin paljon kuin ehdit. Kun teet tämän joka päivä niin ei tarvita erillistä siivouspäivää vaan koti pysyy siistinä.

Osallista myös perheesi tähän mukaan. Jos nelihenkisen perheen jokainen jäsen käyttää yleisen siisteyden ylläpitoon 15min päivässä, tekee se koko viikossa yhteensä 7 tuntia siivousta eli yksi kokonainen työpäivä.

Jokainen saa itse valita mitä siivoaa. Joku voi pestä vessa, yksi voi järjestellä tavaroita ja pyyhkii pölyt, toinen laittaa keittiön kuntoon ja kolmas voi imuroida. Kivaa yhdessä tekemistä ja vain 15 minuuttia päivässä.


Karsi tavaroita

Helpoin tapa pitää koti järjestyksessä on karsia tavaroita. Myy kirpputorilla tai torissa tarpeeton tavara. Kun kaikilla tavaroilla on omat paikkansa eikä kaapit ja tasot pursua tavaroista, on siivoaminenkin helpompaa. Tavaroista luopuminen voi olla joskus vaikeaa, mutta pärjäät yleensä melko pienellä tavaramäärällä. Motivaatiota lisää kun voit vaihtaa turhat tavarat rahaksi.

Katso siivousvideoita

Youtube, Instagram ja Tiktok on täynnä siivous ja järjestely videoita. Saat hyviä vinkkejä. Videoita katsellessa tulee helposti itsellekin tunne, että haluaa siivota ja järjestellä oman kodin kuntoon.

Oikea oppinen siivousjärjestys


On puhtaasta likaiseen, näin likaa ei liikutella pitkin kotia. Siivoa pitkin viikkoa vähän. Laita päivittäin tiskit ja pyyhi pöytätasot. Pese pyykkiä pitkin viikkoa aina kun saat koneellisen pyykkiä täyteen. Yleensä siivotaan esimerkiksi keittiön kaapit ylhäältä alaspäin, jotta lika ei putoa jo kerran puhdistetulle alueelle. Sama sääntö toimii esimerkiksi imurointiin, ensin pyyhitään pöydät ja tasot, jotta tasoilta ei tipu tavaraa juuri imuroidulle lattialle.

  1. Järjestele tavarat paikoilleen
  2. Aloita siivous keittiöstä, koska se on yleensä kodin puhtain paikka. Laita tiskit koneeseen ja tyhjennä tasot turhasta tavarasta. Pyyhi tasot. Pese lavuaari, koska se on oivallinen kasvupaikka bakteereille. Tyhjennä viimeisenä roskakori ja vaihda uudet pussit
  3. Pyyhi pölyt, imuroi ja moppaa lattiat. Pyyhi pölyt ja tasot ensin ja vasta sitten imuroi, jotta pölyt ja roskat ei tipu puhtaalle lattialle
  4. pese viimeisenä vessat ja kylpyhuone koska ne ovat yleensä kodin likaisin paikka. Aloita siellä valokatkaisimista ja peilien pesusta. Etene sitten lavuaareihin ja viimeisenä siirrytään siivoamaan wc pönttö. Moppaa vessan ja kylpyhuoneen lattiat viimeisenä
  5. vie roskat ulos
    Muista käyttää eri kohteisiin eri liinoja ja oikeita pesuaineita. Helpointa on käyttää eri värisiä liinoja wc:ssä, keittiössä ja yleisliinoina pölyjen pyyhintään. Silloin lika ei leviä ympäri kotia. Tarvitset useita liinoja, jotta voit aina vaihtaa liinoja, kun edellinen menee likaiseksi. Tämä helpottaa siivousta, kun ei tarvitse välillä huuhtoa liinoja. Liinassa on 8 puhdasta pintaa kun taittelet liinan neliöksi.
    Kannattaa hankkia kunnolliset siivousvälineet, jolloin siivoaminen on helppoa.

Pikasiivous

  1. keskity ongelmakohtiin: siivoa tiskipöytä, putsaa lavuaarit, pyyhi keittiön tasot ja hanat
  2. imuroi pölypallot, murut ja hiekat pois
  3. Kokeile siivouslastaa, silloin ei edes imuria tarvita. Kun olet lastalla poistanut roskat ja pölyt, laita lastan päälle siivousliina tai moppi ja käy lattiat läpi kostealla.
  4. Pyyhi vain kosketuspinnat. Puhdista näkyvät liat jääkaapin ovista, valokatkaisimista, peileistä ja ikkunoista. Flunssakautena oven kahvojen puhdistaminen on tärkeää
  5. Tee rutiinit. Esim. aamulla, kun odotat että kahvi tippuu. Laita tiskit odotellessa. Kun teet ruokaa ja ruoka valmistuu, siivoa keittiö odotellessa
  6. Siivoa ja kiillota tiskiallas. Ripottele ruokasoodaa altaan pohjalle ja laske vettä päälle, anna sooda veden liota hetken aikaa. Voit laittaa veteen likoamaan myös tiskiharjan ja tiskirätit
  7. Pyyhi jääkaapin hyllyt siinä vaiheessa, kun jääkaappi on tyhjimmillään ennen kauppareissua. Hyllyille on mukavampi laittaa tuoreet ruoka-aineet, kun hyllyt on puhtaat.