activexpo logo

Kokeile avantouintia

Ota kaveri mukaan ja menkää kokeilemaan avantouintia. Avantouinti on suosittu talviurheilulaji. Talviuintiin totuttelu kannattaa aloittaa jo syksyllä, silloin keho tottuu pikkuhiljaa kylmään veteen.

Voit aloittaa avantouinnin myös keskitalvella, mutta silloin se kannattaa aloittaa varovasti ja mennä ensimmäisen kerran avantoon jonkun kokeneen kaverin kanssa. totuttelu kylmään veteen kannattaa aloittaa pikkuhiljaa ja viettää vedessä ensin lyhyitä aikoja kastautumalla. Kun keho tottuu kylmyyteen voi seuraavilla kerroilla viettää aina pidemmän aikaa vedessä.

Parhaat vinkit avantoon


Avantoon on helpompi mennä, kun opettelee hengittämään oikein. Tee rauhallisia ja pitkiä uloshengityksiä kun menet avantoon, se rauhoitta pulssia. Mikäli hengität tiheästi sisään päin, pulssi kiihtyy ja kehon taistele ja pakene tila aktivoituu.

Mene avantoon päättäväisesti mutta rauhallisesti.

Älä kastele päätä.

Kun olet kaulaa myöden kylmässä vedessä, hengitä rauhassa ja nauti läsnäolosta tässä hetkessä.

Älä juokse pois avannosta vaan nouse rauhallisesti ylös ja kietoudu pyyhkeeseen.

Nauti endorfiini ryöpystä, jonka avantouinti aiheuttaa. Varo voit jäädä koukkuun tähän lajiin.


Avantouinnin hyödyt


Kylmä altistuksen säännöllisyys on tärkeää. Parhaiden hyötyjen aikaansaamiseksi olisi hyvä käydä 3– 4 kertaa viikossa avannossa. Mikäli tulee pidempi tauko, kylmään sopeutuminen pitää aloittaa alusta


Avantouinnin on todettu vähentävän elimistössä olevia tulehduksia. Esimerkiksi nivelreumaa ja fibromyalgiaa sairastavat henkilöt voivat saada avannosta helpotusta oireisiinsa.


Avantouinti voimistaa elimistön immuunijärjestelmää. säännöllisesti avannossa käyvät kokevat, että eivät sairastu flunssaan kovin helposti


Osa kokee nukkuvansa paremmin säännöllisen avantouintiharrastuksen vuoksi


Säännöllinen kylmäaltistus parantaa vireystilaa ja laskee stressitasoja


Endorfiinin eli mielihyvähormonin eritys lisääntyy. Tämän vuoksi moni kokee jäävänsä koukkuun avantouintiin.


Onko avantouinti vaarallista?


Mikäli sinulla on sydän ja verisuonitauti tai hengitystiesairauksia kuten astma on syytä keskustella hoitavan lääkärin kanssa ja olla varovainen. Kylmässä vedessä verenpaine voi nousta rajusti, kun verisuonet supistuvat äkillisesti. Raju lämpötilanvaihtelu voi rasittaa sydäntä Ja aiheuttaa rytmihäiriöitä.

Keholle voi olla parempi, että kylmään veteen ei mennä suoraan saunasta, on ainakin syytä hetken aikaa tasata lämpötilaa ennen avantoon menoa.


Avannossa vietetty aika täytyy pitää kohtuullisena. Kehon jäähtyessä alilämpöiseksi voi alkaa tulla tajunnan tasoon tai toimintakykyyn muutoksia eikä välttämättä pääse enää omin avuin ylös vedestä.


Päätä ei kannata kastaa veteen. Avantoon voi laittaa myös pipon lämmittämään päätä
Kun keho ja iho jäähtyy nopeasti voi tulla kylmä sokki.

Kylmässä sydämen syke kiihtyy ja verenpaine nousee. Kylmään veteen mennessä ihminen pidättää hengitystä ja sen jälkeen hengitys tihenee. Hengitys voi muuttua haukkuvaksi, jolloin voi vahingossa vetää vettä keuhkoihinsa.

Iho voi tuntea myös kipua kylmästä. Keho tottuu kuitenkin nopeasti kylmään säännöllisellä harjoittelulla.


Avantouintivarusteet


Aloittaaksesi avantouintiharrastuksen et tarvitse erityisempiä varusteita. Toki hyvät varusteet tekevät harrastuksesta miellyttävämpää ja vähentävät tapaturmia ja loukkaantumisia.


Parhaat kengät avantouintiin


Avannossa voi käydä paljain jaloin mutta hyvät avantouintikengät ovat mukavat ja turvalliset. Ne ehkäisevät liukastumista, vähentävät haavoje ja kolhujen syntymistä sekä suojelevat jalkoja kiviltä ja uimaportaiden aiheuttamilta kolhuilta.

Avantouintikengät pitävät jalat myös mukavan lämpöisinä. Avantouintitossuja ja kenkiä on monenlaisia. Neopreeni on paras materiaali uimatossuissa, koska ne pitävät hyvin ja pitävät samalla jalat lämpöisenä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös neopreenisukkia tai yhdessä kenkien kanssa.


Parhaat käsineet avantouintiin


Monilla avanto uimareilla on käsineet kädessä. ne tekevät avantouinnista miellyttävämpää koska kädet pysyvät lämpöisinä. voit huoletta ottaa kiinni kaiteesta ja ne ja ne helpottavat avannosta ylös nousemista kun voit ottaa kunnolla kiinni kaiteesta tai portaista. Paras materiaali hyvin avantouinti käsineisiin on neopreeni

Pyyhe tai kylpytakki


Paras pyyhe avantouintiin on Iso haman pyyhe. haman pyyhe kuivaa hyvin ja tuntuu kylmällä iholla pehmeältä. Hamam pyyhe on myös kätevä ottaa mukaan avantouintireissulle koska se menee pieneen tilaan. Hamam pyyhe kuivaa nopeasti.


Moni käyttää kylpytakkia koska se on helppo vetää päälle avantouinnin jälkeen. kylpytakkeja löytyy myös haman materiaalista tehtynä. myös Hamam kylpytakit saa pakattua pieneen tilaan. Ne kuivaavat hyvin ja kuivuvat nopeasti.


Uimapuku


Yleisillä avantouintipaikoilla on syytä käyttää uimapukua. Mutta mökkeillessä me suomalaiset luonnollisesti käymme alasti uimassa ja se on ihan luonnollista.


Pipo tai hiusturbaani


Kylmällä pakkasilmalla on suositeltavaa käyttää pipoa koska se pitää pään lämpöisenä ja tuntuu mukavalta. Se myös ylläpitää uimarin kehon lämmön tasapainossa ja estää lämmön haihtumista päälaelta.

Hyvä päähine avantouintiin on myös hiusturpaani. Sillä saa hiukset kietaistua helposti ja se pitää myös pään lämpöisenä.


Avainnauha


Yleiset avantouintikopit ovat normaalisti lukittuja. Avantoon mennessä on kätevää, kun avantouintiavain on kaulanauhassa, jonka voi ripustaa kopin ulkopuolelle, jotta ei jää lukkojen taakse pakkaseen uinnin jälkeen.

Missä voi harrastaa avantouintia

Suomessa on monia yleisiä avantouintipaikkoja. Helpoiten löytyy kunnan omilta sivuilta tietoa kuinka voi liittyä jäseneksi avantouimareihin ja saada avaimen lämpöisiin avantouintipaikkojen pukuhuoneisiin