activexpo logo

Helppoja maalaus ideoita

Maalaa. Se on rentouttavaa, intuitiivista ja hauskaa. Sinun ei tarvitse osata maalata. Taide on tekijänsä näköistä ja on paljon tärkeämpää sisällyttää taiteeseen omat tunteet ja kuin arvostella kriittisesti omaa tekelettä, varsinkaan jos tavoitteena ei ole ammattimainen maalaaminen.

Maalamaan oppii maalamalla. Päästä mielikuvituksesi valloilleen ja anna mennä. Maalata voi yksin tai yhdessä.

Sormivärit


Kokeile sormivärejä. Tätä voi helposti tehdä lastenkin kanssa. Voit maalata sormilla tai varpailla. Vaahtomuovipalalla voi tuputtaa esimerkiksi jonkun sabluunan läpi kuvioita paperille. Tai voit tuputtaa jonkun kuvion ympärille maalia, jolloin kuvio jää tausta paperin väriseksi.

Etsi hienon muotoisia kiviä ja maalaa niistä leppäkerttuja, mehiläisiä tms. Voit liimata luonnosta löytyvistä materiaaleista tai kartongista korvia, hiuksia tai häntiä. Voit tehdä kivistä maalaamalla erilaisia hahmoja kuten muumeja, pokemoneja tai vaikka barbababoja.

Maalaa käpyjä, keppejä, heiniä tai muita luonnosta löytyviä materiaaleja kullan tai hopean väriseksi esim. spraymaalilla.


Maalaustarvikkeet

Hanki edullinen maalauspohja ja akryylivärit ja siveltimet. Laita musiikki soimaan ja keskity kuuntelemaan ja tunnustelemaan mitä haluat maalata juuri tänään. Anna sitten siveltimen liikkua intuitiivisesti ja rauhallisesti maalausalustalla edestakaisin. Voit myös kokeilla roiskia maalia siveltimestä tai sormista, jolloin maalaus saa toisenlaisen taiteellisen ilmeen (silloin kannattaa maalaus ympäristö suojata hyvin.) Maalaa sisällä hyvin tuulettuvassa tilassa tai voit maalata myös ulkona hienossa säässä.

Ota inspiraatiota maalaamiseen muiden töistä, jotta löydät oman tyylin. Tutki muiden taideteoksia ja matki sellaista taiteilijaa, joiden töitä ihailet, löydät pian oman itseä miellyttävän tyylin. Pääasia että on itse tyytyväinen lopputulokseen. Jos ensimmäinen maalaus ei miellytä silmää, älä turhaan hävitä taideteosta. Monien maalauspohjien päälle voi tehdä uusia maalauksia useita kertoja

Miten valita sopivat maalit?

  1. Akryyliväreistä on helpoin aloittaa, kuivuessaan maali muodostaa vedenkestävän pinnan. Akryyliväreillä voi maalata ohuesti tai kerrostaen. Väri kuivuu nopeasti ja se sopii monille materiaaleille.
  2. Akvarellivärit ovat vesivärejä. Voit valita napin tai tuubin. Akvarelliväreillä maalataan erityiselle akvarellipaperille ja yleensä käytetään sivellintä. Värien tummuutta voi säädellä sen mukaan, kuinka paljon käyttää vettä. Akvarelliteokset ovat läpi kuultavia, joten päälle maalaaminen ja taideteoksen korjaaminen jälkikäteen on haasteellista.
  3. Öljyvärit ovat öljypohjaisia maaleja, joissa on väripigmenttiä. Värien sekoittaminen on helppoa ja voidaan tehdä useita erilaisia värisävyjä. Öljyväri kuivuu hitaasti, mutta työstö aika on pitkä, eikä maalivalu. Sivellin on paras öljyvärin levitykseen, tai vaihtoehtoisesti voit käyttää maalausveistä maalin levittämiseen.

Maalauspohja


Aloittelijan kannattaa valita puukehikkoon pinnoitettu kangaspohja eli canvas. Aloita pienemmästä pohjasta, koska isompia maalaustöitä on vaikeampi säilöä. Harjoitteluun sopii myös pahvilaatikon sivu tai jokin muu paksumpi pohja akryylimaaleilla maalatessa.


Voit maalata myös paperille. Silloin kannattaa valita paksumpi ja karkeampi maalauspaperi. Paperit ovat eri painoisia ja painavampi paperi toimii silloin kun käytät enemmän vettä maalaustöissäsi.

Maalaus siveltimet


Siveltimeksi käy alkuun mikä tahansa sivellin. Maalaus tai askartelutarvike kaupasta löytyy maalaajille aloittelija pakkauksia, joista löytyy erikokoisia siveltimiä. Ensimmäisiin kokeiluihin riittää halpa sivellin ja mikäli päädyt jatkamaan harrastusta, kannattaa siveltimiin panostaa enemmän.


Akryylimaaleilla voi maalata käsin eikä sivellintä välttämättä tarvita. Käytä silloin suojahanskoja suojaamaan käsiä. Akvarellimaaleille löytyy omat siveltimet. Kysy tarkemmin maalaustarvikekaupasta, josta löytyy paljon vaihtoehtoja.

Siveltimiä löytyy keinokuituisina tai eläinperäisinä. Eläinperäiset siveltimet ovat hiukan kalliimpia.


Pidä huolta siveltimistä ja pese ne heti maalaamisen jälkeen. Sivellin menee pilalle, mikäli maali kuivaa siveltimeen. Kuivaa/sudi siveltimestä ylimääräiset maalit paperiin ennen pesua, jotta mahdollisimman vähän maalin jämiä pääsee viemäriin.

Viiniä ja maalausta


Viettäkää kaveriporukalla maalausilta kotona, ottakaa lasit kuohuvaa samalla. Voitte maalata samasta mallista ja vertailla lopputulosta illan päätteeksi.

Valitkaa hauska malli mitä maalatte, hauskaa olisi myös ottaa elävä malli, jonka kaikki maalaavat. Naurua ei tästä illasta puutu.

Tarjoa maalausillassa helpot coctail tarjottavat tai ehkä teette helpon nyyttäri-illan ja jokainen tuo tullessaan jotakin herkullista tarjottavaa.

Paint and party

Tai varatkaa aika kaveriporukalle huippu suosittuun maalausta ja viiniä tapahtumaan. Tapahtumassa on ohjaaja ja maalaatte jokainen omat taulunne ohjattuna vaihe vaiheelta. Tietenkin toisessa kädessä sivellin ja toisessa lasi viiniä tai kuohuvaa. Tähän et tarvitse aikaisempaa kokemusta. Illan päätteeksi saat oman taideteoksen mukaasi.

Tämä on mahtava tilaisuus myös työporukalle tyhypäivän viettoon tai polttariporukalle. Viiniä ja maalausta tapahtumia järjestetään suurimmissa kaupungeissa usein