activexpo logo

Järjestä brunssi

Brunssi tulee sanoista breakfast ja lunch. Se on lähtöisin Isosta- Britaniasta Oxfordysta, mutta meillä päin se tunnetaan parhaiten amerikkalaisena pyhäaamiaisena. Brunssiksi kutsutaan viikonloppuisin syötävää kiireetöntä runsasta ateriaa aamiaisen ja lounaan välissä. Brunssi aloitetaan yleensä kello 11-12 aikoihin ja joskus se voi kestää myös iltapäivään asti.

Tarjolla voi olla erilaisia suolaisia piirakoita ja ruokaisia salaatteja, muffinseja, leikkeleitä ja juustoja. Monesti on myös muutama makea vaihtoehto jälkiruuaksi esimerkiksi juustokakku tai makea piiras. Juomana voi olla kahvia, teetä ja tuoremehua. Suosittuja brunssidrinkkejä on mimosa, bellini sekä bloody mary.

Brunssi kotona

Kutsu ystävät ja perhe saman pöydän äären viettämään rauhallista viikonloppu aamupäivää. Kata pöytä kauniiksi hienoilla astiolla, laita teemaan tai vuodenaikaan sopivat servetit ja paremmat kupit pöytään. Kauniit leikkokukat ja kynttilät kruunaavat kattauksen. Alkumaljana lasi kuohuvaa.

Brunssin voi järjestää myös ilman ylimääräistä glamouria ja kattaa lautaset ja mukit pinoon herkkupöydän päähän, josta vieraat itse ottavat itse astiat.Yhdessä vietetty aika rakkaiden ihmisten kanssa on tärkeintä ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Tyypillisiä brunssin teemoja voi olla vappubrunssi, isänpäivä brunssi, äitienpäiväbrunssi, pääsiäisbrunssi Mikään ei estä pitämästä lauantai brunssia tai sunnuntai brunssia. Joka päivä voi olla juhlapäivä. Brunssin voi järjestää helposti myös nyyttäri periaatteella, jolloin järjestelyvastuu jakautuu kaikille osallistujille tasapuolisesti. Tästä ei kannata ottaa stressiä vaan nauttia kiireettömyydestä ja hyvistä mauista.

Brunssi ideoita

Nuku pitkään ja nauti kiireettömästä viikonlopusta

Valmistele tarjottavat jo edellisenä päivänä. Sämpylätaikinan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin, jolloin ne on helppo paistaa aamulla. Mikään ei voita tuoreen leivän tuoksua ja makua.

Jos haluat oikaista, osta kaupasta puolivalmiita tuotteita esimerkiksi pakastealtaasta mutakakkua ja pursotettavaa kermaa tai itsepaistettavia korvapuusteja

Vohvelitaikinan voi tehdä valmiiksi pieniin kippoihin, joista jokainen vieras voi paistaa oman vohvelinsa valmiiksi kuumalla raudalla

Keitä kahvi valmiiksi isoon termariin ja teevesi kannuun kuumaksi. Kaakaon päälle voi laittaa kermaa ja vaahtokarkkeja

Laita kuohuviini tai samppanja sekä tuoremehut kylmään jo edellisenä päivänä

Kata pöytä keittiöön sisälle ja kesällä takapihalle. Voit järjestää kauniina kesäaamuna brunssin myös piknik tyyppisenä järvenrannalla tai puistossa

Laita rauhallista musiikkia soimaan taustalle

Brunssi menu

Brunssi pöydän voi pitää yksinkertaisena ja hakea kaupasta tuotteet puolivalmiina tai voi hifistellä ja tehdä itse herkullisia makuelämyksiä. Valitse pöytään suolaista, raikasta ja makeaa.

Kokoa tästä tilanteeseen sopiva brunssimenu

 1. Leivo tuoreet sämpylät tai osta kaupasta valmiit tuoreet sämpylät tai patonkia
 2. Erilaiset juustot ja levitteet leivän päälle,
 3. kinkku ja kalkkuna leikkelettä
 4. savulohta tai graavilohta
 5. kanamunia keitettynä tai paistettuna, tai brunssiin perinteisesti kuuluva munakokkeli
 6. tuorepuurot tai lämmin haudutettu kaurapuuro
 7. karjalanpiirakat ja munavoi
 8. suolaiset piirakat
 9. ruokaisa salaatti
 10. amerikkalaiset pannukakut tai banaanipannarit
 11. suolaiset muffinsit
 12. pestolla, mozarellalla ja tomaatilla täytetyt croisantit
 13. nakit ja pekonia
 14. lämpöisiä kasviksia
 15. lihapullia
 16. erilaisia juustoja
 17. munakasrulla
 18. vohveleita
 19. marmeladia
 20. tuoreita marjoja
 21. pähkinöitä
 22. makea piirakka
 23. tuoretta pullaa
 24. juustokakkuja
 25. hedelmäsalaattia
 26. raikas kiisseli
 27. valmiiksi pilkottuja hedelmiä ja vihannestikkuja
 28. tuoremehua
 29. smoothie
 30. kahvia ja teetä tai kaakaota
 31. kuohuviiniä tai samppanjaa
 32. vappubrunsille munkkeja tai donitseja
 33. simaa

Varaa nyt kalenteristasi aikaa ja kutsu brunssille ystävät ja perheenjäsenet. Nauttikaa yhdessä olosta rennosti ja kiireettömästi brunssipöydän ääressä. Brunssin jälkeen voi katsoa yhdessä vaikka elokuvan.