activexpo logo

Järjestä piknik

Piknik tarkoittaa huviretkeä, jossa syödään eväät raikkaassa ulkoilmassa. Toki piknikin voi pitää vaikka olohuoneen lattialla sisätiloissa pehmeän viltin päällä, jos ulkona on huono ilma. Piknic sana tulee ranskasta pique-nique ja suomeksi saatetaan joskus kirjoittaa myös piknikki.

Ideoita piknikille


Kutsu ystävät ja perhe piknikille nauttimaan kauniista kesäpäivästä.

Ottakaa mukaan kaiutin ja voi kuunnella hyvää musiikkia. Piknikille on syytä ottaa myös aurinkorasva, aurinkolasit ja hattu, jotta auringosta voi nauttia huolettomammin.

Tyypillisin piknik päivä on vappupäivänä, jolloin uudet ja vanhat ylioppilaat kokoontuvat puistoihin vappupiknikille.

Piknik eväät

Piknikille tyypillisiä eväitä on täytetyt patongit, bagelit ja kolmioleivät. Suolaiset piirakat ovat myös maukkaita piknik eväitä. Voit pilkkoa suosikki kasvikset ja hedelmät pieniin rasioihin, jotka toimivat piknikillä myös tarjoiluastioina. Hummus on maistuva lisä esim kasvistikuille dippaukseen ja on valmiina kätevässä purkissa. Ruokaisa salaatti sopii myös piknik evääksi, toki silloin on kätevää olla pikniklautaset mukana.

Juomaksi mukaan raikasta boolia, tuoremehua ja termospulloon kahvit tai teet. Jääkylmä smoothie maistuu kuumana kesäpäivänä.

Vesi on hyvä janojuoma kuumalla ilmalla. Mikäli tiedät piknik paikan läheisyydessä olevan vesipisteen, kannattaa se hyödyntää vesi pullon täyttöön eikä tarvitse kantaa turhaa painavia vesipulloja mukana.

Mikäli haluat mehua, laita pullon pohjalle mehutiiviste ja jääpaloja valmiiksi ja täytä sitten pullo vedellä paikan päällä. Toki mehu tai vesipullo jäädytettynä toimii oivallisena kylmäkallena ja sen sulettua voi nauttia kylmää raikasta juotavaa.

Eväät kannattaa valita ja pakata niin että ne saa mahdollisimman siististi tarjolle ja ovat helppo syödä ilman suurempaa sotkua. Ruuat kannattaa valita myös niin että ne säilyvät mahdollisimman hyvin auringossa ja lämmössä, vaikka olisikin kylmäkallet mukana.

Makeat kermaiset kakut ja jäätelö kannattaa jättää kotiin, makea houkuttelee myös muurahaisia ja muita ötököitä paikalle. Piknikille kannattaa valita mieluummin muutama hyvä resepti minkä mukaan valmistat ruuat, jotta eväsretki sujuu mahdollisimman hyvin eikä kantamuksista tule liian painavia.

Helppoja naposteltavia on pähkinät, kuivatut hedelmät. Eväsleivät voi kääräistä voipaperiin ja sitoa kauniilla narulla kääröiksi. Mikäli teet piirakkaa mukaan, on niihinkin hyvä pakata voipaperia väliin jotta ne pysyvät kauniina ja irtonaisina.

Piknik kori

Piknik koriin kannattaa valita mahdollisimman kevyet astiat ja rasiat. Kertakäyttöastiat ovat kätevät ja ne voi hävittää piknikin jälkeen. Nykyään on myös ihania muovisia, lasia jäljitteleviä astioita ja ne tuovat piknik kattaukseen hienomman säväyksen.

Ruuat kannattaa pakata mahdollisuuksien mukaan niin, että ne ovat samoissa astioissa, jotta eivät vie paljon tilaan. Muista pakata myös aterimet ja ottimet mukaan, mikäli tarvetta. Talouspaperirulla, servetit ja kertakäyttöiset käsienpuhdistusliinat ovat kätevälisä pikniklaukkuun tai koriin.

Piknikille paras ratkaisu on reissuun sopivankokoinen kylmälaukku kylmäkalleilla. Useissa kylmälaukuissa on myös hyvä kantohihna tai hihnat, jolloin kassin voi kätevästi kantaa reppumaisesti selässä. Mikäli piknikpaikka on lyhyen matkan päässä voi kaiken pakata kauniiseen kantokoriin.

Pakkaa kylmälaukkuun kaikki ruoat ja juomat valmiiksi jäähdytettynä, tarvittaessa voit vaikka laittaa mukaan otettavat juomat hetkeksi pakkaseen ennen kylmälaukkuun pakkaamista.

Kylmälaukku kannattaa pakata siinä järjestyksessä missä ajattelit ruuat ja juomat syödä, jotta alimmaiset voivat pysyä mahdollisimman kauan kylmänä.

Mikäli haluatkin ottaa piknikille lämpöistä ruokaa mukaan, toimii kylmälaukku myös lämpölaukkuna. Pakkaa silloin kylmälaukkuun vain lämpöisiä tuotteita ja lämmitä kylmäkalleista lämpökallet.

Mikäli kantomatka on lyhyt voi koriin pakata, vaikka mummon vanhat kultareunaiset posliinikahvikupit aluslautasineen kertakäyttömukien sijaan. Mikäli sinulla ei ole vanhoja posliinikuppeja, niitä löytyy helposti ja halvalla kierrätyskeskuksista.

Piknik viltti


Piknik vilttejä on monenlaisia, yksinkertaisimmillaan kevyt fleece huopa tai vanha päiväpeitto toimii hyvin.

Kaupoissa on myös erillisiä hienoja piknik vilttejä, joissa on alumiini pohja estämässä kosteuden ja kylmän siirtymistä maasta.

Paras piknikviltti on sellainen mihin ei tartu kaikki lehdet ja ruohot maasta, hieman liukaspintainen.