activexpo logo

Retkeily ja vaellus -lähde luontoon

Retkeily ja vaellus tarjoavat loistavan mahdollisuuden tutustua luontoon ja rauhoittua arjen kiireiden keskellä. Retkeily onnistuu niin yksin kuin yhdessä perheen, puolison tai ystävien kanssa.

On tärkeää huomioida turvallisuus ja ympäristön kunnioittaminen, sekä valita sopivat varusteet ja suunnitella reitti etukäteen. Suomessa on lukuisia upeita vaellus- ja retkeilykohteita ympäri maata, joten valinnanvaraa löytyy kaiken tasoisille retkeilijöille.

Ennen retkelle lähtöä voi miettiä haluatko lähteä yksin vai yhdessä, kenet otat mukaan, milloin ja minne lähdet sekä minkälaisessa majoituksessa yövyt. Jos et ole koskaan retkeillyt yksin, voi se olla avartava kokemus ja samalla matka myös itseen.


Kivaa tekemistä perheen ja ystävien kanssa


Retkeily on mukavaa yhdessäoloa perheen, puolison tai ystävien kanssa. Toiset taas nauttivat siitä, että pääsevät yksin retkeilemään ja voivat viettää hetken omien ajatusten kesken. Koirat nauttivat myös retkeilystä, joten jos semmoisen omistaa, kannattaa ottaa se mukaan seuraksi vaellusreissulle.

Lasten kanssa retkeily täytyy toteuttaa ja suunnitella lasten ehdoilla. Pienetkin lapset jaksavat kävellä pitkiäkin matkoja, kun menee lasten tahtiin ja välipaloja on tarjolla tasaiseen tahtiin. Nuoret taas voivat nauttia metsässä seikkailusta ja rauhoittua luonnon äärellä.


Retkeilykohteet ja ajankohta


Retkeily- ja vaelluskohteita löytyy ympäri Suomen, ja niitä on erilaisia luontopolkuja ja kansallispuistoja, joissa on merkattuja ja merkkaamattomia reittejä.
Kun mietit, milloin ja minne lähdet, on hyvä huomioida vuodenaika ja sääolosuhteet.

Talvella ja keväällä retkeily voi olla haastavampaa pukeutumisen suhteen, mutta lämmitettävä erämökki tai teltta toimivat erinomaisesti yöpymispaikkana. Kesällä hyttyset ja muut ötökät voivat häiritä, mutta silloin on helpompi löytää marjoja ja sieniä välipalaksi.


Yöpyminen


Yöpyminen riippuu retken kestosta. Jos lähdet yön yli retkelle, voit yöpyä mökissä, hotellissa, teltassa, riippumatossa, laavulla, asuntovaunussa tai pakettiautossa.

Jos lähdet päiväretkelle, voit yöpyä hotellissa tai asuntovaunussa retkeilypaikan lähistöllä ja nauttia päivävaelluksesta. Päivävaelluksellakin suosittu riippumatto on oiva keino ottaa päiväunet metsän rauhassa

Majoittumisvaihtoehdoista pakettiautossa yöpyminen on tullut suosituksi kesällä, ja matkailuauto voi toimia kiintopisteenä vaelluskohteessa, joissa on useampia reittivaihtoehtoja.

Retkeily on mukava ja terveellinen tapa viettää aikaa, ja sen avulla voi tutustua uusiin paikkoihin ja rauhoittua.


Mitä mukaan päiväretkelle?


• Hyvät kengät. Päiväretkellä on tärkeää valita kengät, jotka ovat mukavat ja sopivat maastoon. Valitse kengät, jotka tarjoavat hyvän pidon ja tuen jaloillesi.
• Vedenkestävä takki ja housut. Sää voi vaihdella päiväretkellä, joten on tärkeää varustautua kaikkeen. Vedenkestävät takit ja housut pitävät sinut kuivana sateisilla päivillä. Jos lämpimällä säällä, varaa sadeviitta tai kertakäyttösadetakki varalta.
• Hattu ja käsineet. Aurinkoisilla päivillä hattu suojaa kasvojasi auringolta ja auttaa sinua pysymään viileänä. Käsineet pitävät kätesi lämpimänä kylmällä säällä.
• Hengittävät retkeilyvaatteet. Valitse retkeilyvaatteet, jotka ovat hengittäviä ja mukavia käyttää. Jos on kylmä päivä, muista pukeutua kerrastoon, joka pitää sinut lämpimänä.
• Aurinkolasit. Aurinkolasit suojaavat silmiäsi auringolta.
• Aurinkorasva. Aurinkorasva on tärkeä suojautumiskeino auringolta.
• Hyttyskarkote. Muista ottaa mukaan hyttyskarkote, erityisesti jos suuntaat kostealle tai metsäiselle alueelle. Hyttysiä varten on myös hyviä hyttyshattuja
• Istuinalusta. Kun olet päiväretkellä, saatat joutua istumaan märällä tai epämukavalla alustalla. Istuinalusta tai vaikka muovipussi, auttaa sinua pysymään kuivana ja olon mukavana.
• Juotavaa. Muista juoda tarpeeksi vettä päiväretkellä pysyäksesi kosteutettuna ja energisenä.
• Hyvät eväät. Varmista, että sinulla on tarpeeksi evästä päiväretkelle. Hyvä vaihtoehto on valmistaa eväät kotona, jotta säästyt rahan käytöltä retkipaikalla.
• Tulentekovälineet. Jos haluat valmistaa ruokaa tai kiehauttaa vettä, tulentekovälineet ovat tärkeitä.
• Ensiaputarvikkeet. Aina on mahdollisuus, että jotain odottamatonta tapahtuu, joten on tärkeää varautua tarjoamalla tarvittavat ensiaputarvikkeet. Pakkaa mukaan sidetarpeita, laastareita, käsidesiä, särkylääkkeitä, desinfiointiaineita ja muita ensiaputarvikkeita.
• Puhelin. On hyvä ottaa mukaan puhelin, jotta tarpeen tullen saat soitettua itselle tai jollekin muulle apua. Huolehdi että akku on täynnä.
• Kamera. Ota mukaan myös kamera tallentaaksesi kauniit maisemat ja muut retken muistot! Toki monelta löytyy puhelimestakin hyvä kamera

Mitä mukaan vaellukselle?


• Rinkka ja rinkalle sadesuoja. Sää voi olla arvaamaton ja sade yllättää milloin tahansa. Siksi on tärkeää varmistaa, että rinkkasi ja sen sisältö pysyvät kuivana. Investoi siis sadesuojaan rinkallesi, jotta voit nauttia retkestä varusteet kuivina
• Teltta tai riippumatto. Teltta on välttämätön varuste, jos aiot yöpyä vaelluksen aikana. Riippumatto on myös hyvä vaihtoehto, jos olet vaeltamassa alueella, jossa ei ole sopivaa maastoa teltan pystyttämiseen. Riippumatto on nykyään suosittu yöpymismuoto metsässä.
• Hyvä makuualusta. Se auttaa sinua nukkumaan paremmin ja pitää sinut erossa kylmästä ja kosteasta maasta.
• Makuupussi. Hyvä makuupussi pitää sinut lämpimänä ja mukavana koko yön ajan. Valitse makuupussi, joka sopii ennustettuihin sääolosuhteisiin.
• Otsalamppu. Otsalamppu on tärkeä varuste, joka auttaa sinua liikkumaan turvallisesti pimeässä ja varmistaa, että näet kaiken ympärilläsi. Muista myös patterit!
• Toiset kerrastovaatteet. Vaelluksella voit hikoilla päivällä, mutta yöllä voit palella. Siksi on tärkeää varustautua vaihtovaatteilla, joita voit käyttää nukkumisen aikana.
• Riittävästi eri lämpötiloihin sopivia vaihtovaatteita. Vaelluksen aikana sää voi vaihdella paljonkin, joten varmista, että pakkaat mukaasi vaatteita eri lämpötiloihin sopiviksi.
• Vedenpuhdistaja tai vedenpuhdistustabletit. On tärkeää juoda puhdasta vettä vaelluksen aikana, joten varmista, että pakkaat mukaasi vedenpuhdistajan tai puhdistustabletit. Vaelluksella ei välttämättä tule vastaan vedenjakelupaikkoja
• Retkikeitin ja ruokailuvälineet. Kun olet vaelluksella, sinun täytyy valmistaa ruokasi itse. Retkikeitin on erittäin kätevä varuste, jolla valmistat ruokasi nopeasti ja helposti. Muista myös pakata ruokailuvälineet mukaan.
• Peseytymis- ja hygieniatarvikkeet: Vaelluksen aikana on tärkeää pitää huolta hygieniasta. Pieneen tilaan mahtuva ja hyvin kuivaava pyyhe toimii vaelluksella.
• Varavirta. josta saat ladattua puhelimen ja mahdollisesti otsalampunkin
• Kartta ja kompassi. Ota mukaan alueen paperinen kartta. Älä luota pelkkään puhelimen navigointiin.

Turvallisuus ja ympäristön huomioiminen


Metsässä liikkuessa on tärkeää huolehtia turvallisuudesta. Jätä retkiaikataulu ja reittisuunnitelma luotettavan henkilön tietoon, jotta hälytyskeskukseen voidaan tarvittaessa ilmoittaa, jos et palaa sovittuun aikaan.

Tärkeää on myös tietää, missä on matkapuhelinverkon kattavuusalue, jotta voit tarvittaessa soittaa apua.

Älä ota riskejä vaarallisissa paikoissa, kuten jyrkissä rinteissä tai liukkailla kallioilla.

Retkeillessä on tärkeää huomioida ympäristö ja toimia vastuullisesti. Roskat tulee viedä mukanaan pois luonnosta, ja tulipaikkoja tulee käyttää vain niille tarkoitetuilla alueilla.

Älä häiritse eläimiä tai niiden pesimäaikoja.

Muista jokamiehen oikeudet.